Poul Grønhøj var én af Danmarks Radios allerstørste speakere gennem tiderne, og Jon Kaldans Radioklassikeren på P1 mindedes ham og hans faglighed for et par uger siden. En del af udsendelsen består af uddrag fra et tre timers langt radioportræt, jeg i 1991 lavede af Jens Chr. Schmidt, der var Grønhøjs talelærer gennem mange år. Da jeg hørte programmet gik mine tanker tilbage til min lærer gennem tolv år, og særligt til et hans vigtigste principper.
Jette Barholdt Hansen og Hanne Smith Pedersen (red), Stemmen og tilhørerne – Taleundervisning i retorisk perspektiv, Retorikforlaget, 2016.
Gennem en dødsannonce i dagens Politiken bliver jeg opmærksom på, at Poul Grønhøj er død den 4. marts 2016, 77 år gammel.
Facilitator, ordstyrer, moderator. Titlerne er mange, når konferencer skal ledes, men honoraret er som regel det samme, nemlig højt.
Operasanger Gert Henning-Jensen afsluttede Region Hovedstaden Psykiatris arbejdsmiljøkonference 2016. Ved flyglet Leif Greibe (foto: Knud Lindholm Lau, 2016)
Til den høje pris har man som kunde ret til at stillei hvert fald disse spørgsmål til den facilitator, der hæver honoraret:
Alle kender oplevelsen: Ordene er rigtige, men de høres eller forstås ikke. Det er en gammel indsigt, at også måden vi taler på betyder noget for lytterens opfattelse og oplevelse.
Femte Nordiska Konferencen för Retorikforskning | Lund 15 – 17. oktober 2014
Retorikprofessor Christian Kock afsluttede tre dages konference med endnu et indlæg i sin sympatiske kamp for at hæve niveauet i den politiske samtale, nu også med forslaget om at styrke det ”retoriske medborgerskab”. Særligt i skolen bør der sættes ind med undervisning, der udvikler evnerne til at forstå det politiske budskab og problem i al dets kompleksitet og til at deltage i politiske processer på et reflekteret grundlag. Retorik som fag opfattes som en ”uddannelse til samfundet”.
Hermed placerede Kock sit fag langt fra den optagethed af sproglig udsmykning og gusten overtalelse, det enten til tider har praktiseret eller til andre tider er blevet uretfærdigt påduttet. Opfattelsen af retorik som en ”uddannelse til samfundet” forekom mig at præge de workshops, jeg deltog i, og mange bidragydere var velgørende optaget af at analysere reelt forekommende kommunikationsfænomener.
Sommerferien er forbi, og ...
Danmark hentede medaljer og anerkendelse ved Worldskills 2013, men måske er provokationen af vores uddannelsestænkning den største præmie. En stor kommunikationsindsats er nødvendigt, hvis de faglige uddannelser skal sidestilles med det boglige gymnasium. Læs, se og hør om konkurrencen og dens danske deltagere
Foto og billedredaktion: Julian Bruhn Lau, 18 år
Kirker og kunstmuseer løfter ferien, men glem ikke, at Leipzig nok også er en messe værd. Hvorfor tager I dog til Worldskills i sommerferien, spurgte medrejsende min 18-årige søn og jeg. Vi kendte ikke rigtig svaret, før vi havde været der, var blot drevet af nysgerrigheden og vel også af de enorme tal: 1000 deltagere, 46 discipliner og 200.000 tilskuere på de 90.000 kvadratmetre under tag.