Poul Grønhøj død - DR's markante guldstemme blev 77 år

Gennem en dødsannonce i dagens Politiken bliver jeg opmærksom på, at Poul Grønhøj er død den 4. marts 2016, 77 år gammel.

Poul var en af Danmarks Radios allerstørste stemmer gennem tiderne, af teknikerne ofte kaldt for "guldstemmen". Den faglige beskedenhed og ydmyghed var lige så stor som stemmen. Ofte kunne man i studiet se og høre ham tage tilløb til indlæsning af en tekst, begyndende med de første linjer igen og igen, indtil han var tilfreds, og selv på højden af anerkendelsen gik han på kursus og til undervisning for at vedligeholde sin kunnen eller for, om muligt, at blive endnu bedre.

Samtidigt havde han en stor viden om kunst og kultur, og fik han et tip om indholdet af et program, kunne han med stilsikkerhed vælge underlægningsmusik fra et enormt indre diskotekskatalog. Den samme viden gjorde det muligt for ham at foromtale programmer, så essensen stod klart frem uden at lytteren blev frataget oplevelsen.

Intet under, at han, foruden den faste funktion som p1-speaker, indtalte mange af 80'ernes skelsættende dokumentarudsendelser, og selv på ungdomsprogrammet p4 satte hans voksne gigantrøst rammen.

Man kan lære så meget af hans eksempel, og vi kan kun mindes ham med faglig og menneskelig ærbødighed.