Stil krav til din facilitator

 

Den beundrede vært på TV-Avisen, Flemming Madsen var som oplæser engang nødt til omtale et "seminar på Nyborg Strand". Efter tydelig væmmelse tilføjede han direkte ind i kameraet: - "Et seminar er det, vi kaldte for et møde i gamle dage". 
 
Sarkasmen var på sin plads. Et møde bliver jo ikke bedre af en forfremmelse til seminar eller af at blive tilrettelagt efter en moderne metode, hvis metoden slet ikke er den rette. Men der er håb forude, viser de sidste års professionelle konferencer på faciliteringsområdet. Så når I søger hjælp til tilrettelæggelse og ledelse af møder og konferencer, skal I stille krav: Ikke nøjes med en ordstyrer, der blot giver mikronen videre - for dernæst at skrive en regning, eventuelt af de større.
 
Krav nr. 1 - Få den rigtige proces
IAF - The International Association of Facilitators - er en global sammenslutning af facilitatorer med afdelinger i aller verdensdele. De enkelte afdelinger afholder hvert år konferencer med intensive workshops og prominente forelæsere. Den europæiske konferencen 2008 i Edingburgh viste en vilje i branchen til at gøre op med de mærkevarer, der lanceres af stærke konsulentfirmainteresser i vekslende modebølger. Den danske facilitator Toke Paludan Møller gjorde det som hovedtaler klart, at opgaven, sammenhængen og kulturen må være udgangspunktet, ikke en allerede udviklet løsning, hvor god den end måtte være i andre situationer. I modsat fald risikerer man modstand, skepsis og latterliggørelse. Kræv derfor en nydesignet proces af din facilitator og vægt kvalifikationer højere end berømthed.
 
 
Krav nr. 2 - Forlang metodisk fantasi
Det danske netværk Initiativ for Kreativ Innovation var, også i 2008, vært for The 10th European Conference on Creativity and Innovation, der blev holdt på Copenhagen Business School. Mange facilitatorer, også tilrettelæggerne bag konferencen, demonstrerede her evnen til at kombinere erfaringer og processer, der giver brugbare løsninger. Nøjagtigt det samme kan siges om de mange workshopværter ved IAF's netop afholdte konference i Oxford. Udnyt den fantasi eller afvis ganske enkelt den konsulent, der ikke byder på andet end simpel ordstyrerfunktion eller standardmetode.  
 
 
Krav nr. 3 - Kræv sammenhæng fra start til slut
Facilitatorer er langt om længe begyndt at gøre op med de såkaldte icebreakers, de små aktiverende indslag ved åbning af møder og konferencer. I stedet taler for eksempel den amerikanske facilitator Dorothy Strachan om "connectors", meningsfulde aktiviteter, der passer til formålet og sammenhængen. Connectors forbinder deltagerne indbyrdes og sætter hele arrangements formål i centrum uden pinlige udenomsværker. Kræv derfor, at hvert eneste element i processen skal svare til kultur, formål og deltagere, så der opstår et brugbart resultat.
 
De tre konferencer demonstrerede sammenlagt en grøde i kunsten at tilrettelægge sociale processer og var selv forbilledlige eksempler på, at god tilrettelæggelse kan udkonkurrere powerpoints og hæsblæsende konferenceindlæg. I alle tilfælde blev der f.eks. arbejdet bevidst med reflektionszoner, hvor deltagerne i grupper kunne forbinde det hørte med eget arbejde.
 
Selvom vi alle, med Flemming Madsen in mente, må indrømme, at der er meget varm luft i denne branche, er der altså forskel på det sjaskede og det vel tilrettelagte.
 
Kræv derfor noget af jeres facilitator.
 
 

Læs mere om The International Association of Facilitators